"Дистанційне навчання" ДФЗ (Історія України, 23 група)

"Дистанційне навчання"

матеріали для учнів в період карантину 

Додаткові факультативні заняття з підготовки до ЗНО 


Історія України (ДФЗ)

навчальні групи 23

Тема: "Україна під час Другої світової війни"

План заняття:

1.Програмні вимоги міністерство освіти ЗНО

2.Початок Другої світової війни. Включення Західної України, Бессарабії та Північної Буковини до складу УРСР.

3.Початок німецько-радянської війни

4.Встановлення нацистського окупаційного режиму. Рогортання радянського партизанського руху. ОУН. Утворення УПА.

5.Визволення України. Депортація кримських татар та інших народів Криму. 

6.Тестові завдання 


Відповіді надіслати на електронну адресу: zhlm2105@gmail.com


Корисні посилання: 
ЗНО КЛУБ - це освітній портал, який допомагає безкоштовно готуватись до ЗНО https://znoclub.com/
iLearn - це безкоштовна гейміфікована платформаз навчальними онлайн-курсами, тестами та вебінарами для підготовки до ЗНО http://ilearn.org.ua/
ЗНО-ОНЛАЙН - Онлайн тести зовнішнього оцінювання https://zno.osvita.ua/
Be Smart від EDUGET - онлайн-платформа для допомоги в підготовці до ЗНО https://besmart.study
EdEra Books - соціальний проект інтерактивної освітньої літератури. 
EdEra - студія онлайн-освіти

1.Програмні вимоги міністерство освіти ЗНО
ФАКТИ:
Початок Другої світової війни. Включення Західної України, Бессарабії та Північної Буковини до складу УРСР. Початок Великої Вітчизняної війни. Встановлення нацистського окупаційного режиму. Розгортання радянського партизанського руху. Діяльність ОУН. Утворення УПА. Визволення України. Депортація кримських татар та інших народів Криму. Перемога у Великій Вітчизняній війні.
ДАТИ:
23 серпня 1939 р. - радянсько- німецький пакт про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа);1 вересня 1939 р. - початок Другої світової війни;17 вересня 1939 р. - вступ Червоної армії на територію західної України;листопад 1939 р. - Східну Галичину і Волинь включено до складу УРСР;2 серпня 1940 р. - Південну і Північну Бессарабію та Північну Буковину включено до складу УРСР;22 червня 1941 р. - початок Великої Вітчизняної війни;30 червня 1941 р. - проголошення Акта відновлення Української Держави; грудень 1942 р. - початок звільнення України;6 листопада 1943 р. - визволення Києва;січень - лютий 1944 р. - Корсунь-Шевченківська наступальна операція;вересень - жовтень 1944 р. - Карпатсько-Ужгородська наступальна операція;28 жовтня 1944 р. - визволення всієї території України;9 травня 1945 р. - завершення Великої Вітчизняної війни, День Перемоги.
ПЕРСОНАЛІЇ:
С. Тимошенко, М. Кирпонос, С. Ковпак, О. Федоров, О. Сабуров, А. Мельник, С. Бандера, Р.Шухевич, О. Довженко, О. Теліга.
ПОНЯТТЯ ТА ТЕРМІНИ:
«план «Ост», «новий порядок», «Голокост», «колабораціонізм», «рух Опору», «депортація», «радянізація».
ВМІННЯ:
Позначати на карті українські землі, приєднані до УРСР в результаті реалізації радянсько-німецьких договорів 1939 р.; місця, пов'язані з початком та завершенням визволення України від німецьких загарбників, битв і військових операцій, окупаційні зони, на які була розділена Україна, території поширення та активних дій різних течій руху Опору.Характеризувати суть гітлерівського плану «Ост», нацистський «новий порядок» в Україні, діяльність радянських партизан та українського визвольного руху. Визначати наслідки радянсько-німецьких договорів 1939 р. для українських земель; політики радянізації новоприєднаних до УРСР територій, причини поразок Червоної армії у 1941 р., основні результати та наслідки війни для України й українського народу, внесок українського народу в перемогу над Німеччиною та її союзниками. Описувати мобілізаційні заходи, процес окупації України, перебіг найважливіших військових подій 1941-1945 рр., депортацію кримських татар та інших народів Криму.
2.Початок Другої світової війни. Включення Західної України, Бессарабії та Північної Буковини до складу УРСР.
ФАКТИ:
23 серпня в Москву прибув міністр закордонних справ Третього рейху Й. фон Ріббентроп. Пізно ввечері було підписано радянсько-німецький договір про ненапад. До нього прикладався секретний додатковий протокол про розмежування «сфери обопільних інтересів» у Центрально-Східній Європі.1 вересня 1939 р. Гітлер вдерся в Польщу. Маючи з нею договірні зобов'язання, Велика Британія і Франція 3 вересня оголосили війну Німеччині. Так почалася Друга світова війна.17 вересня Червона армія перейшла кордон і зайняла узгоджені з Німеччиною території Польщі. Червона армія прийшла в 1939 р. на Західну Україну і в 1940 р. - у Бессарабію та на Північну Буковину з гаслами возз'єднання .західноукраїнських земель з Українською державою у складі СРСР.
ДАТИ:
23 серпня 1939 р. - радянсько-німецький пакт про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа);1 вересня 1939 р. - початок Другої світової війни;17 вересня 1939 р. - вступ Червоної армії на територію Західної України;Листопад 1939 р. - Східну Галичину і Волинь включено до складу УРСР;Серпень 1940 р. - Південну і Північну Бессарабію та Північну Буковину включено до складу УРСР.
ПОНЯТТЯ ТА ТЕРМІНИ.
Пакт Молотова - Ріббентропа 1939 р. - назва секретного протоколу до договору про ненапад між СРСР та Німеччиною, підписаного 23 серпня 1939 р. у Москві наркомом закордонних справ СРСР В. Молотовим та міністром закордонних справ Німеччини Й. фон Ріббентропом. Цим протоколом визначались сфери взаємних інтересів обох держав у Східній Європі.
ВМІННЯ:
Внаслідок «визвольного походу» Червоної армії у вересні 1939 р. Західна Україна була возз'єднана з УРСР, у складі якої з'явилося шість нових областей - Волинська, Дрогобицька, Львівська, Рівненська, Станіславська і Тернопільська.Підляшшя, Надсяння, Лемківщина й Холмщина залишилися на території, окупованій Німеччиною.Користуючись можливостями, які випливали з пакту Молотова - Ріббентропа, Сталін висунув ультиматум Румунії і в червні 1940 р. зайняв без бою Бессарабію та Північну Буковину. З більшої частини приєднаної території радянське керівництво створило нову союзну республіку - Молдавську. Кордони між Молдавською PCP і УРСР було визначено за етнографічним принципом. УРСР втратила райони лівобережного Придністров'я у складі Молдавської АРСР, але здобула два південні повіти Бессарабії - Акерманський та Ізмаїльський.З Акерманського та Ізмаїльського повітів було створено Ізмаїльську область УРСР, а з Північної Буковини і Хотинщини - Чернівецьку область.
3.Початок німецько-радянської війни
ФАКТИ:
22 червня 1941 р., після нападу Німеччини на СРСР, почалася Велика Вітчизняна війна радянського народу, яка тривала до 8 травня 1945 р., коли у Потсдамі був підписаний Акт про капітуляцію фашистської Німеччини.У червні 1941 р. армія агресора нараховувала 190 дивізій (157 з них - німецькі), 47 тис. гармат, 4,3 тис. танків, 5 тис. літаків. Проти Радянського Союзу виступили у союзі з фашистською Німеччиною Фінляндія, Угорщина, Румунія, Італія. На Україну наступала група армій "Південь" (командуючий - фельдмаршал фон Рундштедт). Разом з сателітами (румунськими та угорськими дивізіями) вона налічувала 57 дивізій і 13 корпусів. Їй протистояли 88 дивізій двох фронтів Червоної Армії: Південно-Західного (командуючий генерал М. П.Кирпонос) та Південного (командуючий генерал І. В.Тюлєнєв). В Україні було вжито ряд заходів, направлених на мобілізацію сил. На фронт було відправлено більше 2 млн. жителів УРСР (понад 200 тис. з них - добровольці). Формувались загони народного ополчення. Широко залучались до будівництва оборонних споруд жителі міст і сіл.У 1941 р. Червона Армія, у складі якої воювали мільйони українців, вела жорстокі бої під Києвом, Одесою, Харковом, на Донбасі. Особливо великих втрат зазнала вона під Києвом, де загинуло командування Південно-Західного фронту на чолі з генералом М. П. Кирпоносом, потрапило у полон більш як 600 тис. червоноармійців та командирів. Червона Армія втратила за перші три тижні війни 850 тис. чол., 3,5 тис. літаків, 6 тис. танків, 9,5 тис. гармат. Німецькі бойові втрати в живій силі були менше в 10 разів. Причинами перших вражаючих невдач радянських військ були некомпетентність воєнно-стратегічного керівництва, незавершеність процесу переозброєння, мобілізаційна непідготовленість армії, раптовість фашистського нападу, міжнародна ізоляція Радянського Союзу, розпорошення сил Червоної Армії проти Німеччини, Туреччини та Японії, масові репресії 1937-1938 рр. проти армійського командного складу. Однак ціною величезних втрат Червона Армія витримувала декілька місяців наступ ворога і зірвала виконання німцями плану "Барбаросса” (Бліцкригу), за яким належало вже до зими 1941р. вийти на лінію "Архангельськ - Астрахань". Героїзм радянських воїнів, зокрема, на території України, дав змогу керівництву СРСР організувати перебудову виробництва для потреб війни і підготувати сили для оборони Москви, а потім, у грудні 1941 р., розпочати контрнаступ і завдати німцям першого з початку їхньої агресії серйозного удару.На початку липня німці захопили Севастополь. 22 липня 1942 р. після поразки під Харковом відступаючі частини Червоної армії залишили Свердловськ і Червоноармійськ - останні, населені пункти на території українського Донбасу.
ДАТИ:
22 червня 1941 р. - початок Великої Вітчизняної війни;30 червня 1941 р. - проголошення Акта відновлення Української Держави;
ПЕРСОНАЛІЇ:

Михайло Кирпонос -
командувач військ Київського особливого військового округу (з лютого 1941 р.) і Південно-Західного фронту з початку Великої Вітчизняної війни, один з організаторів оборони Києва 1941 р.

Семен Тимошенко -
радянський воєначальник, у вересні 1939 р. очолив польський похід Червоної армії, в результаті якого Західна Україна була приєднана до СРСР. Від початку радянсько-німецької війни - на високих військових посадах.
4.Встановлення нацистського окупаційного режиму. Рогортання радянського партизанського руху. ОУН. Утворення УПА.
ФАКТИ:
На території України широко розгорнувся партизанський рух. Найбільш активними виявилися партизанські загони під командуванням С. Ковпака і С. Руднєва, які базувалися у Спадщанському лісі на Сумщині. На їх основі утворилося Сумське партизанське з'єднання. На Чернігівщині вдало діяв загін О. Федорова, на основі якого теж утворилося велике з'єднання. На території Сумської і Брянської областей з осені 1941 р. О. Сабуров організував загін, який через півроку перетворився на велике з'єднання.У червні 1942 р. з'явилося централізоване керівництво у вигляді Українського штабу партизанського руху (УШПР), який очолив Т. Строкач. Штаб налагодив регулярний зв'язок з партизанськими краями і зонами.Поряд з радянськими партизанами розгортали боротьбу націоналістичні сили, особливо в західних областях України. Провідну роль серед них займали дві фракції ОУН - під керівництвом А. Мельника і С. Бандери.30 червня бандерівці проголосили у Львові Акт відновлення Української держави. Головою тимчасового уряду став Я. Стецько. Берлін розцінив цю акцію як прояв політичного анархізму і поставив вимогу офіційно відкликати документ. Після відмови членів центрального проводу ОУН(б) німці засадили їх у концтабір.Націоналісти пішли в підпілля і з осені 1942 р. взяли курс на створення Української повстанської армії. УПА призначалася для боротьби з нацистами, польськими (Армія Крайова) і радянськими партизанами. З весни 1943 р., коли в ліс пішла вся українська допоміжна поліція на Волині і в Поліссі, повстанська армія стала масовою.
ПЕРСОНАЛІЇ:

Сидір Ковпак -
командир одного з найбільших партизанських з'єднань під час Великої Вітчизняної війни 1941-- 1945 рр. Здійснив 5 рейдів по німецьких тилах, зокрема Карпатський рейд 1943 р.

Роман Шухевич -
член ОУН від 1930 р., згодом Революційного Проводу ОУН (бандерівців, 1940); фактичний командир українського батальйону «Нахтіґаль» (1941). У 1943 р. обраний головою Бюро Проводу ОУН (бандерівців), одночасно від кінця 1943 р. -- Головний командант У ПА, а з липня 1944 р. - голова Генерального секретаріату Української головної визвольної ради.

Олена Теліга -
поетеса, політична діячка ОУН мельниківського крила, голова Спілки письменників і редактор газети «Літаври» в Києві (1941), розстріляна в Бабиному Яру.
ПОНЯТТЯ ТА ТЕРМІНИ:
План «Ост» - секретний план уряду Третього Рейху з проведення освоєння земель Східної Європи і її німецької колонізації після перемоги над СРСР. Він передбачав германізацію території Польщі, країн Балтії, Білорусії, України і значної частини європейської Росії. Йшлося про ліквідацію істотної частини населення (зокрема у Західній Україні - 65 %) й онімечування тих, хто підходив за расовими стандартами. На українських чорноземах колонізатори мали намір розмістити після війни поміщицькі і фермерські господарства ветеранів вермахту - офіцерів і солдатів.Колабораціонізм (фр. collaboration - співпраця) часто вживається в історичній літературі для означення добровільної співпраці (на противагу вимушеній праці) окремих груп чи прошарків населення окупованих територій з окупантами.«Новий порядок» - жорстокий окупаційний режим, який установили нацисти на окупованих територіях. Він передбачав заборону населенню вільного пересування; сувору систему реєстрації; впровадження німецького цивільного та воєнного законодавства; запровадження трудової повинності; експлуатацію місцевих ресурсів; збереження колгоспної системи; вивезення населення на примусові роботи до Німеччини тощо.Голокост (з англ. holocaust - винищення, всеспалення) - термін, яким називають геноцид євреїв, здійснюваний иацистахми в роки Другої світової війни. Був втіленням гітлерівської політики «остаточного розв'язання єврейського питання». Єврейські громади було знищено фактично в усіх країнах Європи, окупованих гітлерівцями, крім Данії та Італії. Євреїв або ж одразу масово розстрілювали, або спочатку «концентрували» в гетто, а потім відправляли до таборів смерті Освенцім, Майданек, Хелмно, Белжец, Собібор, Треблінка.Остарбайтери (нім. Ostarbeiter - східні робітники) - німецький термін на означення осіб, які були вивезені гітлерівцями зі східних окупованих територій протягом Другої світової війни на примусові роботи до Німеччини.
ВМІННЯ:
Після захоплення військами Вермахту та його союзниками України окупанти застосували різні форми адміністративної організації загарбаних територій. Значну частину українських земель Гітлер віддав своєму союзнику І. Антонеску. З Одеської області, південних районів Вінницької і західних районів Миколаївської областей була сформована нова румунська провінція під назвою Трансністрія. Чернівецька та Ізмаїльська області теж були передані Румунії. Львівська, Дрогобицька, Станіславська і Тернопільська області утворили Дистрикт Галіція, який адміністративно підпорядковувався так званому Генерал-губернаторству (що об'єднувало більшу частину польських земель). Правобережжя, більша частина Лівобережжя і південні райони, що прилягали до Криму, утворили Райхскомісаріат Україна з цивільною адміністрацією. Східні райони України аж до узбережжя Азовського моря, як і Кримський півострів, перебували під військовою адміністрацією.
5.Визволення України. Депортація кримських татар та інших народів Криму. 
ФАКТИ:
18 грудня 1942 р. окупанти були вибиті з перших українських сіл на Луганщині. До квітня 1943 р. німців відкинули на 700 км від лінії їх максимального просування. Була звільнена значна частина Харківщини і Донбасу. Центральними подіями останніх місяців 1943 р. були битва за Дніпро, Київська наступальна операція.Битва за Україну, що тривала 680 діб і складалася з 11 стратегічних і 23 фронтових операцій (у 1944 р.: Корсунь-Шевченківська операція (її ще називали «Український Сталінград» через оточення значного угруповування вермахту), Кримська наступальна операція, Львівсько-Сандомирська наступальна операція, Карпатсько-Ужгородська наступальна операція), завершилася 28 жовтня 1944 р. повним вигнанням немецьких військ з її території.
ДАТИ:
грудень 1942 р. - початок звільнення України;6 листопада 1943 р. - визволення Києва;січень - лютий 1944 р. - Корсунь-Шевченківська наступальна операція;вересень - жовтень 1944 р. - Карпатсько-Ужгородська наступальна операція;28 жовтня 1944 р. - визволення всієї території України;9 травня 1945 р. - завершення Великої Вітчизняної війни, День Перемоги.
ПОНЯТТЯ ТА ТЕРМІНИ:
Депортація - заслання, пов'язане з обмеженням свободи, примусове переселення людей до іншого регіону країни або їх вислання за межі держави, переважно з політичних міркувань, на підставі рішень адміністративної влади.
6.Тестові завдання 
Відповіді надіслати на електронну адресу: zhlm2105@gmail.com

1. Яку подію вважають початком Другої світової війни?

  1. загарбання Угорщиною Карпатської України 15 березня 1939 р.
  2. напад Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 р.
  3. вторгнення Червоної армії на територію Західної України 17 вересня 1939 р.
  4. напад Німеччини на СРСР 22 червня 1941 р.

2. Назву якого регіону пропущено в цитованому уривку з «Пакту Ріббентропа-Молотова»?
«Стосовно Південно-Східної Європи з радянської сторони підкреслюється зацікавленість СРСР у ____. З німецької сторони заявляється про її повну політичну незацікавленість у цих областях»
  1. Галичина
  2. Буковина
  3. Закарпаття
  4. Бессарабія

3. У якому рядку названо українські землі, які за радянсько-німецьким «Договором про дружбу і державний кордон» від 28 вересня 1939 р. закріплювалися за Німеччиною?
  1. Лемківщина, Посяння, Холмщина, Підляшшя
  2. Львівщина, Посяння, Підляшшя, Белжчина
  3. Лемківщина, Хотинщина, Посяння, Підляшшя
  4. Підляшшя, Лемківщина, Дрогобиччина, Посяння

4. Коли міністр закордонних справ Німеччини фон Ріббентроп виступив із заявою, фрагмент якої наведено? 
«Німецько-радянська дружба тепер встановлена остаточно… Переговори відбувалися в особливо дружній і чудовій атмосфері. Однак насамперед я хотів би відзначити виключно сердечний прийом, наданий мені радянським урядом і особливо п. п. Сталіним і Молотовим».
  1. серпень 1938 р.
  2. вересень 1939 р.
  3. вересень 1940 р.
  4. червень 1941 р.

5. Завершіть речення.
23 серпня та 6 листопада 1943 року – це дати звільнення Червоною армією …
  1. Запоріжжя та Дніпропетровська
  2. Харкова та Києва
  3. Донецька та Луганська
  4. Києва та Одеси

6. Визволення УРСР завершилося, коли Червона армія увійшла в …
  1. село Лавочне Дрогобицької області
  2. місто Свердловськ Ворошиловградської (нині Луганської) області
  3. село Півнівка Міловського району Ворошиловградської (нині Луганської) області
  4. місто Ужгород

7. Завершіть речення.
Від нацистських окупантів Київ було звільнено військами …
  1. Першого Українського фронту (колишній Воронезький фронт)
  2. Другого Українського фронту (колишній Степовий фронт)
  3. Третього Українського фронту (колишній Південно-Західний фронт)
  4. Четвертого Українського фронту (колишній Південний фронт)

8. Які з подій радянсько-німецької війни відбулися в 1944 р.?
  1. Кримська наступальна операція
  2. Початок звільнення України (с. Півнівка Ворошиловградської обл.)
  3. Корсунь-Шевченківська наступальна операція
  4. ІІІ Надзвичайний великий збір ОУН-Б
  5. Битва за Дніпро, звільнення Києва
  6. Звільнення Одеси та Севастополя

9. Який термін доречний для характеристики явища, засвідченого у фрагменті джерела?
 «О 3-й годині 30 хвилин ранку підійшли до степового аулу Ойсул. Ми заходили в хати й ого­лошували: "Іменем радянської влади! За зраду Батьків­щини ви виселяєтесь в інші райони Радянського Союзу". Операція була підготовлена блискуче: в аул прибуло стільки новеньких американських "фордів" і "студебеккерів", що вони вивезли все населення за одну ходку до найближчої залізничної станції. Одна стара татарка, збожеволівши від горя і несподіванки, кинулася тікати в степ і була зрізана кулеметною чергою...» (зі спогадів військовослужбовця – учасника операції).
  1. остарбайтери
  2. репатріанти
  3. депортовані
  4. осадники

10. Назву якої воєнної операції пропущено?
На кінець серпня окупантів було вигнано майже з усієї Західної України. 28 жовтня 1944 р. в ході______ операції завершилося визволення території України в сучасних кордонах.
  1. Проскурівсько-Чернівецької
  2. Львівсько-Сандомирської
  3. Корсунь-Шевченківської
  4. Карпатсько-Ужгородської

11. Який день уважають днем завершення німецько-радянської війни – Днем Перемоги?
  1. 8 жовтня 1944 р.
  2. 28 жовтня 1944 р.
  3. 9 травня 1945 р.
  4. 2 вересня 1945 р.

12. Внаслідок якої битви склалися умови для звільнення України від німецької окупації?
  1. битви під Дубном
  2. Сталінградської битви
  3. битви за Київ
  4. Корсунь-Шевченківської битви

13. Назву якого регіону пропущено в цитованому уривку з «Пакту Ріббентропа-Молотова»?
«Стосовно Південно-Східної Європи з радянської сторони підкреслюється зацікавленість СРСР у ____. З німецької сторони заявляється про її повну політичну незацікавленість у цих областях».
  1. Галичина
  2. Буковина
  3. Закарпаття
  4. Бессарабія

14. Про кого йдеться?
Радянський воєначальник, у вересні 1939 р. очолив «Польський похід» Червоної армії, в результаті якого Західна Україна була приєднана до СРСР. Від початку радянсько-німецької війни перебував на високих військових посадах.
  1. Семен Тимошенко
  2. Михайло Кирпонос
  3. Микита Хрущов
  4. В'ячеслав Молотов

15. Оборона якого міста від німецьких та румунських військ тривала найдовше (250 днів)?
  1. Київ
  2. Харків
  3. Севастополь
  4. Одеса

16. Коли вся територія УРСР була окупована гітлерівською Німеччиною та її союзниками?
  1. на 22 липня 1941 р.
  2. на 16 жовтня 1941 р.
  3. на 4 липня 1942 р.
  4. на 22 липня 1942 р.

17. Вкажіть пропущену в твердженні назву плану операції.
Остаточне  рішення  про  війну  проти  СРСР  Гітлер прийняв 18 грудня 1940 р., підписавши Директиву № 21. Операція отримала назву «____».
  1. «Вайс»
  2. «Барбаросса»
  3. «Цитадель»
  4. «Ост»

18. Укажіть причини невдач Червоної армії на початковому етапі радянсько-німецької війни.
  1. розрахунок на воєнну підтримку військ со­юзників – Великобританії та США
  2. хибна оцінка радянським керівництвом військово-полі­тичної ситуації
  3. відсутність у радянського керівництва інформації про підготовку нападу на СРСР
  4. фактор раптовості нанесення першого удару
  5. перехоплення німецькою розвідкою плану оборони СРСР на випадок воєнних дій
  6. брак досвіду та кваліфікації керівного складу армії СРСР

19. Відображені на діаграмах зміни національного складу населення Криму стали наслідком:
  1. десталінізація
  2. розкуркулення
  3. трудової еміграції
  4. депортації

20. На карто-схемі заштриховано територію, що увійшла до складу УРСР на підставі договору між СРСР та:
  1. Румунією
  2. Польщею
  3. Чехословаччиною
  4. Угорщиною

21. 2 серпня 1940 р. - це дата включення до складу Української РСР:
  1. Північної й Південної Бессарабії та Північної Буковини
  2. Східної Галичини та Західної Волині
  3. Закарпаття та Лемківщини
  4. Посяння та Підляшшя

22. Які події Великої Вітчизняної війни відбулися в 1944 р.?
  1. визволення всієї території України від окупантів
  2. проведення депортації кримських татар
  3. утворення Української Повстанської Армії (УПА)
  4. «Битва за Дніпро»
  5. утворення Українського штабу партизанського руху (УШПР)
  6. Корсунь-Шевченківська наступальна операція
  7. проголошення Акта відновлення Української Держави

23. Національно-визвольна боротьба українського народу проти окупантів у роки Другої світової війни відбувалася у формі:
  1. підпільної та партизанської боротьби проти загарбників
  2. участі регулярних українських армій у складі військ Антигітлерівської коаліції
  3. загальнонаціонального антифашистського та антирадянського повстання
  4. страйків робітників і масових акцій громадської непокори

24. Визволення всієї території України від німецьких окупантів та їхніх союзників відбулося:
  1. 6 листопада 1943 р.
  2. 17 лютого 1944 р.
  3. 28 жовтня 1944 р.
  4. 9 травня 1945 р.

25. Укажіть характерні риси нацистського окупаційного режиму в Україні в роки Великої Вітчизняної війни (1941-1945 рр.):
  1. ліквідація колгоспно-радгоспної системи, зрівняльний розподіл землі між селянами за трудовими нормами
  2. проведення примусових мобілізацій до Української національної армії
  3. жорстка експлуатація населення та економічне пограбування (вивіз сировини, продовольства, матеріальних цінностей)
  4. відновлення та легалізація діяльності українських політичних партій
  5. тотальний терор, масове знищення місцевого цивільного населення та військовополонених
  6. денаціоналізація великої промисловості, створення спільних українсько-німецьких підприємств
  7. примусове вивезення на господарські роботи до Німеччини місцевого працездатного населення

26. Терміном «Голокост» світова історіографія позначає геноцид, здійснюваний нацистами в роки Другої світової війни, проти:
  1. польського народу
  2. українського народу
  3. російського народу
  4. єврейського народу

27. У ході військової операції радянських військ "Багратіон” (1944) була звільнена:
  1. Правобережна Україна
  2. Білорусія
  3. Угорщина
  4. Польща

Відповіді надіслати на електронну адресу: zhlm2105@gmail.com

Історія України в історіях: Лекція 26 "Україна в Другій світовій війні"

Історія про початок та кінець Другової світової війни, новий порядок, колабораціонізм та рух опору

https://znohistory.ed-era.com/m5/l26

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

"Дистанційне навчання" ДФЗ (Історія України, 23 група)

"Дистанційне навчання"(Історія України, 23 група)

"Дистанційне навчання"(Всесвітня історія , 23 група)